• Strada Enuparului nr. 32, Brasov

Intact PTH ( Parathormon ) Diametra

Descriere :
Hormonul paratiroidian (PTH) este un hormon proteic eliberat de glandele paratiroide. Hormonul paratiroidian controleaza nivelurile de calciu, fosfor si vitamina D in sange..
In mod normal, glandele paratiroidie secreta PTH, ca raspuns la nivelurile scazute de calciu din sange. Hormonul functioneaza in trei moduri pentru a ajuta la cresterea nivelului de calciu din sange la normal: 
– PTH promoveaza eliberarea de calciu din oase in sange;
– stimuleaza rinichii sa transforme vitamina D de la forma inactiva la cea activa, ceea ce la randul sau creste absorbtia calciului din alimente;
– actioneaza asupra rinichilor pentru a suprima excretia de calciu in urina, incurajand in acelasi timp excretia fosforului.
Atunci cand concentratiile de calciu incep sa creasca in sange, PTH in mod normal scade. Odata eliberat in fluxul sanguin, PTH are o durata de viata foarte scurta, nivelurile sale scad la jumatate in mai putin de 5 minute datorita absorbtiei si scindarii in ficat si rinichi. PTH este monitorizat in mod curent in cazul persoanelor cu afectiuni renale cronice sau care sunt dializate. Un test de calciu este aproape intotdeauna recomandat impreuna cu un test PTH. Nivelurile PTH pot fi folosite pentru a monitoriza persoanele care sufera de boli sau afectiuni care cauzeaza dezechilibre cronice de calciu sau pentru a monitoriza persoanele care au suferit o interventie chirurgicala sau un tratament pentru o tumora paratiroidiana. Un test PTH poate fi recomandat si util atunci cand un test pentru calciu este anormal. Testarea se efectueaza pacientilor ce prezinta simptome asociate cu hipercalcemia, cum ar fi: oboseala, greata, crampe musculare, durere abdominala sau sete exagerata. De asemenea, se poate recomanda un test de PTH impreuna cu un test de calciu, efectuate la intervale de timp, cand un pacient a fost tratat pentru o boala sau o afectiune care afecteaza reglarea calciului, cum ar fi indepartarea unei tumori ale paratiroidelor sau cand o persoana prezinta o afectiune cronica de rinichi.
Nivelurile scazute de PTH se pot datora conditiilor care cauzeaza hipercalcemie sau unei anomalii in productia de PTH care cauzeaza hipoparatiroidism. Excesul de PTH poate fi datorat hiperparatiroidismului, care este cel mai frecvent cauzat de o tumora paratiroidiana benigna. In cazuri rare, aceasta poate fi cauzata de cancer. Daca nivelurile de calciu sunt scazute si nivelul PTH ridicat, atunci glandele paratiroidiene raspund in mod corespunzator, producand cantitati adecvate de PTH. Daca nivelurile de calciu sunt scazute si nivelul PTH este normal sau scazut, atunci PTH nu raspunde corect si persoana testata are, probabil, hipoparatiroidism. Cauzele includ o tulburare autoimuna, afectarea paratiroidiana sau indepartarea in timpul interventiei chirurgicale, o afectiune genetica sau o boala severa. Daca nivelurile de calciu sunt ridicate si nivelurile de PTH sunt ridicate, atunci glandele paratiroide produc cantitati inadecvat de mari de PTH. Daca nivelurile de calciu sunt ridicate, iar nivelul PTH este scazut, atunci glandele paratiroidiene raspund corect. Nivelurile ridicate de PTH ar putea fi cauzate de glandele paratiroide hiperactive. Exista si alte cauze potentiale ale unor niveluri ridicate de PTH, cum ar fi: boli renale cronice, hipocalcemie, sarcina sau alaptarea, tumorile parotidei (adenoame), deficit de vitamina D, rahitism, leziuni ale maduvei spinarii. Nivelurile scazute de PTH ar putea indica: o tulburare autoimuna, cancerul provenit dintr-o alta parte a corpului (provenit de la sani, plamani, colon) si care se raspandeste in oase, hipoparatiroidism, niveluri scazute de magneziu in sange, sarcoidoza, intoxicatia cauzata de excesul de vitamina D.
Recomandari :
Acest test masoara nivelul hormonilor paratiroidieni (PTH). Masurarea PTH poate ajuta la explicarea motivului pentru nivelurile anormale de calciu.
Un test de sange PTH va indica medicului daca nivelurile anormale de calciu sunt cauzate de glandele paratiroide.
De exemplu, daca testul arata ca nivelul PTH este adecvat pentru nivelul de calciu, atunci exista o alta cauza a nivelului ridicat sau scazut de calciu.
Testul se poate indica daca un pacient are simptome de hipercalcemie (prea mult calciu in sange) sau hipocalcemie (prea putin calciu in sange). De asemenea, testul este de ajutor in monitorizarea pacientilor care fac dializa.

Formular cerere ofertăCere ofertă de preţ

Numele (obligatoriu)
Please leave this field empty.

Adresa email (obligatoriu)

Telefon (obligatoriu)

Data livrare

Url

Title

Observatii

Please leave this field empty.

0729 992 000