Telefon:
0729 992 000
E-mail:
redalin.test@gmail.com
Testele rapide Multi-Drog Test (urina) sunt teste imunologice bazate pe principiul legarii competitive. Drogurile care pot fi prezente in urina concureaza cu conjugatul drogului corespunzator pentru a se lega in situsul anticorpului specific. In timpul testarii, o parte din urina migreaza ascendent prin actiune capilara. Un drog prezent in urina daca nu atinge limita minima de concentratie nu va ocupa toate situsurile de legare de pe anticorpul specific, astfel anticorpul specific va fi imobilizat de catre conjugatul drogului si o linie vizibila, colorata va aparea in regiunea liniei de test pentru drogul specific. Linia colorata nu se va forma in zona liniei de test daca nivelul drogului este mai mare dacat concentratia specificata deoarece va satura toate situsurile de legare ale anticorpului. Un test pozitiv nu va genera o linie colorata in zona specifica a liniei de test din cauza competitiei, in timp ce un test negativ sau o proba de urina cu o concentratie mai mica decat concentratia specificata va genera o linie vizibila colorata in zona liniei de test. Pentru a servi ca si control procedural, o linie colorata va aparea intotdeauna in regiunea liniei de control indicand ca a fost atins volumul necesar si reactia a avut loc.
AMFETAMINE
Amfetaminele (Amfetamina, Metamfetamina, si drogurile cu structura asemanatoare) sunt amine simpatomimetice al caror efect biologic include stimularea puternica a sistemului nervos central SNC, proprietati anorectice, hipertermice si cardiovasculare. De obicei sunt administrate oral, intravenos sau prin fumare. Amfetaminele sunt repede absorbite din tractul intestinal si sunt fie dezactivate de catre ficat, fie excretate in forma nemodificata prin urina. Amfetamina este metabolizata sub forma de compusi metabolici dezaminati (acid hipuric si benzoic) si hidroxilati. Metamfetamina este partial metabolizata in amfetamina, metabolitul major activ. Amfetaminele cresc frecventa inimii si presiunea sangelui si suprima apetitul.Unele studii arata ca consumul abuziv poate provoca leziuni permanente ale unor anumite structuri nervoase din creier.
METAMFETAMINE
Metamfetamina este un puternic agent simpatomimetic cu aplicatii terapeutice. Se poate administra oral, injectabil sau prin inhalare. Dozele foarte mari produc stimularea intensa a sistemului nervos central si induc euforia, starea de alerta, apetit redus si o senzatie de energie in exces. Raspunsul cardiovascular pentru metamfetamine include cresterea presiunii sangelui si aritmii cardiace. Manifestari mai severe includ anxietatea, paranoia, halucinatiile, comportament psihotic si eventuale depresii si stari de epuizare.Efectele metamfetaminelor dureaza in general 2-4 ore, iar drogul are o viata de 9-24 ore in organism.Metamfetamina este excretata prin urina in primul rand,ca amfetamina si derivati oxidati si delaminati.Totusi 10-20% din metamfetamina este excretata sub forma neschimbata. Astfel prezenta compusului in urina indica consumul de metamfetamina. In general metamfetamina este detectabila in urina timp de 3-5 zile.
MDMA (METILENDIOXIMETAMFETAMINA)/MDA (METILENDIOXIAMFETAMINA)
In 1914 MDMA a fost autorizata pentru folosirrea ca deprimat pentru apetit. Produsul nu a fost niciodata introdus pe piata din cauza efectelor secundare negative asupra psihicului.La mijlocul anilor ’70 produsul s-a intors in SUA pentru folosirea sa in medicamentatia pacientilor de la psihiatrie.Din acea perioana MDMA a fost intrebuintat gresit in SUA sub numele de XTC sau ecstasy si mai tarziu in Marea Britanie. Intre timp abuzul de MDMA s-a raspandit pe intreg continentul european fiind un drog obisnuit pentru petreceri. Pentru evitarea conflictelor cu legea nationala pentru narcotice, un numar de substante sintetice cu efecte similare sunt sintetizate. Efectele psihologice sunt asemanatoare cu cele de la Metamfetamina. MDA spre deosebire de MDMA are de asemena si proprietati halucinogene.
COCAINA/BENZOILECGONINA
Derivata din frunzele de coca, cocaina este un puternic stimulent pentru sistemul nervos central si anestezic local. Printre efectele psihologice induse de consumul de cocaina se numara euforia, increderea in sine si impresia de exces de energie, insotite de frecventa cardiaca crescuta, dilatarea pupilelor, febra, frisoane si transpiratii. Cocaina este excretata intr-o scurta perioada de timp, in principal in urina ca benzoilecgonina. Benzoilecgonina are un timp biologic de injumatatire de 5 pana la 8 ore, mult mai mult timp decat la cocaina (0,5 pana la 1,5 ore), si poate fi detectata timp de 24 pana la 60 de ore dupa consumul de cocaina.
OPIACEE/MORFINA/HEROINA
Opiul la fel ca si heroina, morfina si codeina sunt derivati din rasina capsulei de mac.Heroina este rapid metabolizata in morfina. Totusi morfina si glucuronidmorfina pot fi gasite in urina persoanei care a consumat heroina.Organismul de asemeanea transforma codeina in morfina.Deci prezenta morfinei (sau a metabolitilor, glucuronid morfina) in urina indica consumul de heroina, morfina, si/sau codeina.
MARIHUANA/ CANNABIS/ THC
Marihuana este derivata din partea infloritoare a canepei. Fumatul este principala metoda de consum de marihuana. Dozele mari consumate de dependenti au efecte asupre sistemului nervos central, alterand dispozitia si perceptiile senzoriale, pierderea coordonarii, deteriorarea memoriei de scurta durata, anxietate, paranoia, depresie, confuzie, halucinatii si frecventa a inimii crescute. Poate aparea o toleranta la efectele cardiace si psihotropice. Cand se consuma marihuana drogul este metabolizat de ficat. Metabolitul urinar principal este acid 11-nor-d-9-tetrahidrocanabinol-9-carboxilic si glucuronidele sale. Acest lucru inseamna ca prezenta canabinoitilor si derivatului carboxilic primar in urina indica consumul de marihuana/cannabis.
BARBITURICE
Barbituricele sunt o clasa de depresive pentru sistemul nervos central. Fenobarbitalul este un derivat barbituric cu efect prelungit folosit ca sedativ uzual si foarte folosit ca anticonvulsiv. Fenobarbital si Secobarbital sunt doua exemple de sedative barbiturice cu efect scurt. Abuzul de barbiturice poate conduce la colaps respirator, coma si chiar moarte. Barbituricele se administreaza oral, anal sau intravenos si intramuscular prin injectare. Barbituricele cu efect scurt sunt in general excretate in urina ca metaboliti, in timp ce barbituricele cu efect prelungit vor aparea in principal neschimbate.
BUPRENORFINE
Buprenorfina este un puternic analgezic folosit adesea in tratamentul dependentei de opiu. Terapeutic, buprenorfina este folosita ca substituent in tratamentul dependentilor de opiu. Tratamentele de substitutie sunt o forma de ingrijire medicala oferita dependentilor de opiu (in principal dependentii de heroina) bazata pe utilizarea unei substante similare sau identice cu drogul folosit de obicei. In terapia de substitutie buprenorfina este la fel de eficace ca metadona dar are un efect mai scazut aupra dependentei psihice. Concentratia in urina de buprenorfina si norbuprenorfina libera poate fi mai mica de 1 ng/ml dupa administrarea terapeutica, dar poate ajunge pana la 20 ng/ml in cazul abuzului. Timpul plasmatic de injumatatire al buprenorfinei este de 2-4 ore. In timp ce eliminarea completa a unei singure doze de drog poate dura pana la sase zile, determinarea drogului in urina fiind posibila pana aproximativ in ziua a 3-a. Important: Datorita limitei relativ mica in comparatie cu celelalte teste pentru depistarea consumului de droguri parametrii testului pentru buprenorfina pot prezenta o usoara coloratie a linie la inceputul testului. Dupa mai mult de zece minute parametrrul buprenorfina nu ar mai trebui citit.
BENZODIAZEPINE
Benzodiazepinele sunt cele mai raspandite droguri anxiolitice. Ele sunt folosite in general ca agenti anti-anxietate, hipnotice, relaxanti musculari si anticonvulsive. Sunt administrate oral sau uneori prin injectare. Benzodiazepinele sunt metabolizate in ficat, si unii dintre metaboliti prezinta activitati farmacologice. Atat benzodiazepinele cat si metabolitii lor sunt excretate in urina. Consumul de benzodiazepine poate provoca somnolenta si confuzie, dar mai mult intensifica efectele alcoolului si al altor depresive ale sistemului nervos central. Dependenta psihologica si fizica de benzodiazepine poate aparea daca doze mari de drog sunt administrate o perioada de timp.
METADONA
Metadona este un drog analgezic sintetic care este folosit in tratamentul dependentilor de narcotice. Printre efectele psihologice induse de consumul de metadona se numara analgezia, sedarea si deprimarea respiratorie. Supradozele de metadona pot provoca coma sau chiar moartea. Se administreaza oral sau intravenos si este metabolizata in ficat. Rinichii sunt calea majora de excretare a metadonei. Metadona are un timp biologic de injumatatire de 15-60 ore.
ANTIDEPRESIVE TRICICLICE
Antidepresivele triciclice sunt cele mai vechi antidepresive folosite in ziua de astazi. Pana de curand acestea erau prima alegere a medicilor in cazul majoritatii pacientilor cu tulburari depresive severe. Exemple de antidepresive triciclice: Imipramina (Trofanil), Amitriptilina (Elavil) si Nortriptilina (Pamelor). Antidepresivele triciclice actioneaza asupra cresterii nivelului de serotonina si norepinefrina din creier prin incetinirea nivelului de reabsorbtie in celulele nervoase. Ar putea dura numeroase saptamani pana la obtinerea rezultatului dorit. Supradoza de antidepresive triciclice ramane principalacauza a mortii prin administrare intentionata a unei supradoze de drog. Aritmiile cardiace si hipotensiunea sunt principalii factori care contribuie la moarte in urma administrarii unei supradoze de antidepresive triciclice. O mare parte din toxicitatea cardiaca este datorata actiunilor asemanatoare chinidinei asupra potentialului de actiune si actiunea izotropica negativa a inimii.
PHENCYCLIDINE
Penciclidina, cunoscuta sub denumirea uzuala de PCP sau “praf de inger”, este folosita in principal ca drog recreational pentru efectele sale halucinogene. Este in general auto-administrata prin injectie intravenoasa sau prin inhalare si se concentreaza cel mai repede in tesuturile grase si in creier. Modul de excretie este foarte variat la fiecare individ. Metodele istorice pentru detectarea penciclidinei in fluidele biologice includ cromatografia in strat subtire, cromatoografie cu gaz, spectroscopie in ultraviolet,analize imunologice enzimatice si analize imuno-radiologice.